Popup is nog leeg
Sleep om rond te kijken
Lees meer over een oplossing
Ga naar een andere ruimte
Navigeer met het menu onderin
Lees meer over een oplossing
Ga naar een andere ruimte
Navigeer met het menu onderin
Deze tour is mogelijk gemaakt door het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg.
Naar de website van het Expertisecentrum...Gezondheidscentrum Blankenburg biedt alle zorg aan voor de inwoners van Rozenburg, met meer dan 78 zorgverleners onder één dak. Het doel is optimale samenwerking en contact tussen medewerkers en betrokkenen, om zo de beste zorg te bieden.
In het centrum bevinden zich huisartsenpraktijk Blankenburg, apotheek Blankenburg, STAR-MDC, Indigo, Careyn, Fysiotherapie Rijnmond, Rijnmondfit, Food4Life, Hallux Podotherapie, Rondom Podotherapie, logopedie en huidtherapie. Daarnaast heeft het Spijkenisse Medisch Centrum een buitenpoli in het centrum, waar patiënten terecht kunnen voor verschillende specialisten uit het ziekenhuis.
"Zorg dat je inzicht krijgt in alles wat er verbruikt wordt. Dat is een hele klus om uitgezocht te krijgen, maar is nodig om verdere maatregelen te nemen. Dat was hier ook een enorm karwei. Via het Ontzorgingsprogramma Provincie Zuid-Holland zijn we in contact gekomen met Marjon Olijdam van Stimular. Zij heeft bij ons een energiescan en een verduurzamingsonderzoek gedaan. We hebben veel aan dat rapport gehad. Sommige maatregelen hebben we direct kunnen nemen en hebben al tot besparingen geleid. Andere adviezen gaan we binnenkort uitvoeren of meenemen in het Meerjaren Onderhoudsplan."
"Los van deze oplossingen is gedrag ook een grote factor. Daar is nog een hoop winst mee te behalen. Als je mensen op het werk bewust maakt van duurzaam gedrag, dan hoop ik dat ze dat ook mee naar huis nemen."Marjon Olijdam - Stichting Stimular :
"De eerste stap in verduurzaming is weten waar je energie vandaan komt en waar het verbruikt wordt. Veel gebouweigenaren en huurders zijn geen vastgoedprofessionals en hebben weinig kennis van hun installaties. Zorg daarom eerst voor een duidelijk overzicht van hoe je gebouw werkt. Dit geldt voor nieuwbouw en renovaties: laat bij oplevering een eenvoudige gebruikshandleiding maken waarin staat hoe ventilatie, verwarming en koeling functioneren. Zonder deze basiskennis is het lastig om effectieve duurzaamheidsmaatregelen te nemen."
"Gebruikers van een gebouw weten vaak niet hoe installaties werken, terwijl dit cruciaal is voor efficiënt energiegebruik. Veel mensen verwachten dat een thermostaat simpelweg de temperatuur regelt, zonder te beseffen dat verwarming en ventilatie vaak samengaan. Een eenvoudige handleiding in begrijpelijke taal kan helpen. Bijvoorbeeld: wat betekenen de symbolen op de thermostaat en hoe stel je deze goed in? Daarnaast kan een vaste routine helpen, zoals de schoonmaakploeg die aan het eind van de dag controleert of alles goed staat ingesteld. En in een wat complexer gebouw een jaarlijks overleg met de installateur om de instellingen te controleren."
"Voor maatschappelijke organisaties die willen verduurzamen, is het ontzorgingsprogramma van de provincie een waardevolle ondersteuning. Hier krijgen deelnemers begeleiding van een adviseur die helpt bij het plannen en uitvoeren van energiemaatregelen. Dit zorgt niet alleen voor deskundig advies, maar biedt ook een stok achter de deur. Zelfs als er weinig verbeterpunten zijn, kan een adviseur geruststellen dat een gebouw al goed presteert. Dit voorkomt de constante twijfel of er nog iets beter kan."
"Eind 2022 werd ik getriggerd door een artikel dat ik las over het Ontzorgingsprogramma voor maatschappelijk vastgoed. Naar aanleiding daarvan heb ik contact opgenomen met de Provincie Zuid-Holland. Deze koppelde ons aan Marjon Olijdam van Stimular. Zij is toen een aantal keren bij ons langs geweest, heeft onderzoek gedaan en berekeningen gemaakt en ons advies gegeven. Dat is een prachtig rapport geworden."
"Ik ben thuis met verduurzaming bezig. Zo ben ik van het gas af en heb een warmtepomp. Dan zie je hier de gasrekening voorbij komen en denk je; oef! In een grote groep is niemand verantwoordelijk. Nu ik sinds kort ook als mede-eigenaar betrokken ben, hoop ik de verduurzaming hier ook te kunnen doorvoeren. Er zijn veel dingen die we nog aan moeten pakken."Marjon Olijdam - Stichting Stimular :
"GC Blankenburg heeft zich aangemeld voor het ontzorgingsprogramma van de provincie Zuid-Holland, dat maatschappelijk vastgoed ondersteunt bij verduurzaming. Na een intake ben ik als facilitator aan de slag gegaan. De vraag was helder: een energiescan uitvoeren om te bepalen welke maatregelen nog mogelijk zijn. In september 2022 heb ik het gebouw bezocht en een rondleiding gekregen van huisarts Johan. Vervolgens heb ik een rapport opgesteld en besproken met vertegenwoordigers van het gezondheidscentrum, de huisartsenpraktijk en de apotheek en Careyn."
"Na de eerste bespreking van het rapport is GC Blankenburg direct aan de slag gegaan. Een van de eerste acties was het betrekken van de partij die het onderhoud en beheer van de installaties verzorgt. Dit was dezelfde partij die eerder door de woningcorporatie werd ingehuurd en nu ook door GC Blankenburg wordt ingezet. Tijdens een vervolgbespreking hebben we samen met hen het rapport doorgenomen en alle installaties bekeken om te bepalen welke verduurzamingsmaatregelen haalbaar zijn."
"Bij GC Blankenburg heb ik extra aandacht besteed aan de beschrijving van de huidige situatie. Huisarts Johan gaf aan dat hij weinig inzicht had in hoe de installaties functioneerden en de woningcorporatie kon daar ook geen duidelijkheid over geven. Omdat hij over een paar jaar zou vertrekken, vond ik het belangrijk dat zijn opvolgers een goed startpunt zouden hebben. Dit rapport fungeert daarom niet alleen als energiescan, maar ook als het begin van een gebouwdossier. Zo blijft kennis over het gebouw en de installaties behouden."Meer informatie over het Ontzorgingsprogramma...
"Bij de ingang is een luchtgordijn geïnstalleerd. De kracht van het luchtgordijn bepaalt of het effectief is. Als het te hard blaast, gaat de warmte verloren, en als het te zacht blaast, komt de kou naar binnen. Per vierkante meter moet er een bepaalde druk op staan waardoor het ook echt als gordijn werkt. We hebben dit luchtgordijn beter laten afstellen om ervoor te zorgen dat het optimaal werkt. Dat wisten we eerst niet, maar dankzij het rapport van Marjon van Stimular zijn we ons hiervan bewust geworden."Marjon Olijdam - Stichting Stimular :
"Bij de entree van GC Blankenburg hangt een luchtgordijn, maar dit functioneerde niet optimaal. Als het te hard blaast, kaatst de lucht op de grond en verstoort het de werking. Als het te zacht blaast, komt er juist koude lucht onderdoor. Huisarts Johan en ik zagen dat dit niet goed was afgesteld en hebben dit besproken met de installateur. Verrassend genoeg was dit ook voor hen nieuwe informatie. Daarnaast stond de temperatuur van het luchtgordijn onnodig hoog. Mijn advies was om deze slechts iets warmer in te stellen dan de binnentemperatuur, zodat er geen onnodig energieverlies is."Meer informatie over luchtgordijn...
"De vloerverwarming in de centrale hal werkt op gas en is uitgezet. Nu gebruiken we de luchtbehandeling om de ruimte te verwarmen, maar we moeten beslissen of we de vloerverwarming weer aanzetten. De verbruikskosten zijn zeer hoog. Het is immers een verblijfsruimte en geen doorgangsruimte, dus misschien is verwarmen met alleen de luchtbehandeling voldoende."Marjon Olijdam - Stichting Stimular :
"Tijdens een inspectie met de installateur werd ontdekt dat de vloerverwarmingsunit geen pompschakeling had. Hierdoor draaide de pomp continu, ook wanneer verwarming niet nodig was. Dit leidt tot onnodig energieverbruik. Mijn advies was om hier een pompschakelaar op te plaatsen, zodat de pomp alleen werkt wanneer dat nodig is. De pompschakeling schakelt daarnaast de pomp in de zomermaanden af en toe even in om te voorkomen dat deze vast gaat zitten."Meer informatie over vloerverwarming...
"We hebben hier meerdere praktijkfietsen. De dokters, assistenten en apothekers gaan op de fiets door het dorp in plaats van met de auto. Ook de fysiotherapeut gaat soms naar de mensen thuis toe. De dienstfietsen zijn aangeschaft door de vastgoed B.V. van de begane grond. Dus alle zorgverleners van de begane grond kunnen er gebruik van maken."Meer informatie over dienstfiets...
"Veel van de verlichting was nog TL-buizen. De helft deed het niet, dus dat moesten we aanpakken. De energiescan gaf ook aan dat we deze zo snel mogelijk dienden te vervangen door LED. Dat zou ongeveer 3.000 kWh per jaar, het elektriciteitsverbuik van een gemiddeld huishouden, schelen. Inmiddels zijn de TL-buizen vervangen door LED verlichting."Marjon Olijdam - Stichting Stimular :
"In de centrale hal hingen nog oude TL-lampen, die deels kapot waren. Het was een logisch advies om deze te vervangen door LED-verlichting. Daarnaast heb ik geadviseerd om een deel van de verlichting apart schakelbaar te maken. ’s Nachts en ’s avonds lopen thuiszorgmedewerkers van Careyn door de hal, waarvoor alle veertig lampen altijd aan stonden. In het advies is daarom opgenomen dat een deel van de verlichting apart geschakeld wordt, zodat er ’s nachts alleen nog werkverlichting brandt. Dit bespaart onnodig energieverbruik."Sermin Kushan - Apotheker :
"In onze apotheek hebben we onlangs alle verouderde verlichting vervangen. De oude installatie bevatte nog gloei- en halogeenlampen, die nu allemaal zijn vervangen door energiezuinige LED verlichting. Omdat deze verandering pas kort geleden is doorgevoerd, weten we nog niet precies hoeveel energie we hiermee besparen. We verwachten echter zeker een positief effect op onze volgende energierekening. Wat we als team nu al wel merken, is dat de apotheek veel beter verlicht is."Meer informatie over verlichting... Meer informatie over deelschakeling...
"Ik ben in 1988 afgestudeerd en daarna als huisarts gaan werken. In januari 2022 ben ik met pensioen gegaan. Daarna heb ik nog een paar keer in de praktijk waargenomen. Tevens ben ik, in het kader van de Covid campagne, werkzaam geweest als vaccinatiearts bij de GGD."
"Samen met mijn toenmalige collega’s ben ik nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het gezondheidscentrum. We hadden in Rozenburg drie lokale huisartspraktijken. Een daarvan stopte ermee. De twee overgebleven praktijken zijn om de tafel gegaan om een toekomstbestendig plan te maken om samen verder te gaan. We konden toen niet direct een geschikte ruimte vinden en begrepen ook dat een apotheek en fysiotherapeut op zoek waren. Tevens wilde de gemeente meer zorgwoningen. Dat alles leidde, samen met de lokale woningbouw vereniging, tot de ontwikkeling van dit gezondheidscentrum: 40 zorgwoningen en een 1e lijnscentrum daaronder op de begane grond. Dat is in 2010 gerealiseerd. Toen was het hele pand eigendom van de woningbouwvereniging. In 2021 hebben de zorgpartijen van de begane grond dat deel van het pand gekocht en ondergebracht in een vastgoed B.V. Samen met de apotheek en de fysiotherapeut vormen de huisartsen het bestuur van de begane grond. Ik vertegenwoordig de huisartsen in het bestuur."
"Toen het pand in 2010 gerealiseerd werd, hebben wij wel inspraak gehad. Bijvoorbeeld over de vierkante meters die nodig waren om alle praktijkruimtes te realiseren."
"Op de begane grond is ook Het Veerhuis en een kantoor van Careyn gevestigd. Zij huurden dat eerst van de woningbouwvereniging en nu van ons. Het Veerhuis is een plek waar mensen kunnen komen om te eten en voor dagbesteding."
"Het ziekenhuis heeft hier ook een buitenpoli en röntgenafdeling."
"Op de eerste tot en met de vierde verdieping zijn er 40 appartementen. Deze waren oorspronkelijk alleen bedoeld als zorgwoningen, maar nu kunnen ook mensen zonder zorgbehoefte hier huren."
"Er zitten twee schuifdeuren na elkaar bij de entree van het pand. Op koude en warme dagen zouden deze niet tegelijkertijd open moeten gaan om de kou of warmte buiten te houden. In het begin stonden ze ook zo afgesteld, maar we hebben die instelling moeten veranderen vanwege de vele mensen die dagelijks in- en uitlopen. Patiënten komen voor consulten bij de huisartsen, halen medicatie bij de apotheek of gaan naar de fysiotherapeut. Iedere ochtend wordt er bloed geprikt door het laboratorium, wat nog eens 60 tot 70 extra bezoekers oplevert. Dit zorgde voor files bij de deuren en zelfs voor ruzie. Daarom hebben we die instellingen om praktische redenen uitgezet. Het luchtgordijn vangt een deel van het warmteverlies op."Meer informatie over tochtportaal...
"Aan de zuidkant van het gebouw hebben we zonwering die handmatig bediend kan worden. Dit helpt om de temperatuur binnen aangenaam te houden."Meer informatie over zonwering...
"Het gebouw is vanaf de nieuwbouw goed geïsoleerd. Het is gebouwd als A+ pand. De gevels en het dak zijn voorzien van isolatie om warmteverlies te voorkomen. Dit helpt ons om de energie-efficiëntie te verhogen en het binnenklimaat aangenaam te houden. We blijven altijd alert op verdere verbeteringen."
"Het glas dat we hier hebben geïnstalleerd is HR++ glas. Vanaf de nieuwbouw is er gekozen voor deze hoogwaardige beglazing om de warmte goed binnen te houden en energieverlies te minimaliseren. Dit draagt bij aan een lager energieverbruik en een comfortabele binnentemperatuur."Meer informatie over glas...
"We hebben hier ook een wijkbus. Die brengt mensen van het dorp naar de supermarkt of naar ons gezondheidscentrum."Meer informatie over wijkbus...
"De lichtkoepels zijn tijdens de bouw van het pand geplaatst en brengen natuurlijk daglicht in de gang. Ze hebben ook noodverlichting voor de avonduren. Ondanks het natuurlijke licht doen mensen vaak de elektrische verlichting aan, waardoor de besparing beperkt blijft. Het licht dat naar binnen komt, is dus niet voldoende, waardoor het de vraag is of ze de investering waard zijn geweest. Maar het zorgt er wel voor dat mensen binnen deels in daglicht zitten in plaats van alleen kunstlicht."Meer informatie over daglichtspot...
"Gedrag is een belangrijke factor in energiebesparing. We hebben sessies gehad om medewerkers te stimuleren tot duurzaamheid. Bijvoorbeeld het licht uit te doen als ze een kamer verlaten. Maar dit blijft een uitdaging. Gedragsverandering kan veel winst opleveren, zowel op de werkplek als thuis."Meer informatie over gedrag...
"We maken gebruik van een slimme meter om ons elektriciteitsverbruik te monitoren. Dit helpt ons om inzicht te krijgen in ons verbruik en om mogelijke besparingen te identificeren. We zien bijvoorbeeld dat er in de weekenden best veel stroom verbruikt wordt, wat we proberen te verminderen."
"De Rijksoverheid verplicht organisaties die meer dan 50.000 kWh per jaar verbruiken te rapporteren over energiebesparende maatregelen. Gezamenlijk komen we daar makkelijk aan. Maar de overheid heeft ons als zes verschillende adressen ingedeeld. Dan is er maar één adres dat daaraan moet voldoen. Dus volgens die voorwaarden zouden we alleen met de huisartsenpraktijk aan de slag moeten gaan. We willen natuurlijk in het hele pand maatregelen toepassen."Meer informatie over slimme meter...
"In de huisartsenpraktijk wordt een decentraal geplaatste 80-liter elektrische boiler gebruikt voor warm water. Deze is aangesloten op een ringleiding die langs de spreekkamers en praktijkruimtes loopt. Die ringleiding zorgt ervoor dat de gebruikers direct warm water hebben, en niet hoeven te wachten zoals thuis. Dit systeem verbruikt daarom continu energie."
"Een ringleiding verliest veel warmte. In de winter draagt dit bij aan de verwarming van het gebouw, maar in de zomer is die warmte nutteloos. Een deel van dit verlies kan worden voorkomen door het plaatsen van een tijdschakelaar op de pomp van de ringleiding zodat deze buiten openingstijden uit staat."
"Alternatieve oplossingen, zoals close-in boilers of elektrische doorstroomapparatuur, zijn onderzocht. Praktisch gezien bleek dit echter lastig vanwege de benodigde elektriciteitsvoorzieningen. In een nieuwe situatie zou een ringleidingsysteem niet meer worden toegepast, omdat het een aanzienlijke verspilling van energie is."
"Wij bewaren ons oud papier en laten dit ophalen door de kerk. Dit gaat niet in de gewone container, maar wordt apart gerecycled."
"Per spreekkamer is er een losse thermostaat, dus dit kan per ruimte ingeregeld worden. Dat kan fijn zijn maar heeft ook nadelen. Veel mensen zetten hem bijvoorbeeld gelijk op 24 graden als ze willen verwarmen of op 18 graden als ze willen koelen. Dat kun je veel beter in kleine stapjes doen. Met zoveel individuele gebruikers van dit pand is dat moeilijk aan iedereen uitgelegd te krijgen."
"Een ander nadeel is dat het systeem niet vooraf geprogrammeerd kan worden om op een specifieke tijd aan te gaan. Dat betekent dat we het pas aan kunnen zetten als we binnenkomen. Het duurt ’s ochtends dus lang voordat een ruimte warm is, ook omdat iedereen ’s ochtends tegelijk binnenkomt en het systeem aanzet. Vooral in de achterste kamers duurt het dan lang voordat ze op temperatuur zijn."
"We zijn aan het kijken om deze thermostaten te vervangen door exemplaren die wel een tijdinstelling hebben. Eerst moet uitgezocht worden of dat technisch mogelijk is. Als dat zo is, kosten deze thermostaten ongeveer 400 euro per stuk. Met 28 kamers betekent dat een flinke investering."
"Voor nu overwegen om een elektrische radiator in een van de achterste kamers te plaatsen als proef. Het idee is om deze radiator ’s ochtends vroeg aan te zetten middels een tijdklok, zodat de kamer bij aanvang van de werkdag warm is. Daarna kan de luchtbehandeling de rest van de dag de verwarming overnemen."Meer informatie over thermostaat inregelen...
"Tijdens mijn adviestraject heb ik de huisartsen aangemoedigd om duurzaam voorschrijven te implementeren in hun dagelijkse praktijk."
"Duurzaam voorschrijven omvat verschillende elementen. Het gaat allereerst om kritisch te beoordelen of medicatie werkelijk noodzakelijk is, waarbij niet-medicamenteuze alternatieven de voorkeur krijgen wanneer mogelijk."
"Bij het voorschrijven van medicatie speelt de toedieningsvorm een belangrijke rol in de klimaatimpact. Een duidelijk voorbeeld hiervan is inhalatiemedicatie voor astma en COPD, waarbij een poederinhalator een aanzienlijk lagere CO₂-voetafdruk heeft dan een dosisaerosol met drijfgas."
"Het voorschrijven van kleinere hoeveelheden medicijnen, vooral bij nieuwe behandelingen, vermindert verspilling aanzienlijk. Goede voorlichting aan patiënten over het correct inleveren van ongebruikte medicatie bij de apotheek vormt een essentieel onderdeel. Regelmatige medicatiereviews bij patiënten met polyfarmacie helpen bij het identificeren en afbouwen van onnodige of contraproductieve medicatie. Deze praktische stappen verbeteren niet alleen de kwaliteit van de patiëntenzorg, maar dragen ook bij aan een duurzamere gezondheidszorg met minder milieubelasting."Meer informatie over duurzaam voorschrijven...
"De huisartsen hebben een verwarmings- en luchtbehandelingssysteem dat voornamelijk elektrisch draait, maar bijgestookt wordt met gas. In de zomer kunnen we met hetzelfde systeem koelen, wat qua koeling prima werkt. Wel zorgen de koude luchtstromen soms voor een onaangenaam gevoel op bepaalde plekken in een spreekkamer. Zouden we het opnieuw ontwerpen, dan zouden we meer rekening houden met hoe de luchtstromen lopen en waar we het meubilair in de kamer plaatsen."
"Er hangen hier ook CO₂-sensoren die de luchtkwaliteit monitoren. Deze sensoren helpen ons om de luchtkwaliteit te bewaken en aan te passen indien nodig."Meer informatie over CO₂-sensoren...
"Tijdens de COVID-periode hebben we veel gebruikgemaakt van teleconsulten. Nu maken we vooral gebruik van de chatfunctie voor patiënten. Zo kunnen ze een korte vraag stellen of een foto sturen waarop we kunnen reageren. Dit vermindert het aantal fysieke consulten en bespaart tijd en energie."
"De huisartsen hebben praktijkondersteuners die ook veel mensen zien met COPD en diabetes. Daarom wordt er ook advies gegeven op het gebied van leefstijl en preventie. Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in wat je eet."
"Dit is een algemene ruimte die wordt verwarmd via de roosters. Er zijn wettelijke regels over hoeveel lucht daar doorheen moet, bijvoorbeeld vanwege de CO₂. Dat wordt gemeten met sensoren. De temperatuur is in alle algemene ruimtes hetzelfde. Dat vind ik voor de gang hier veel te warm, maar omdat het systeem niet gesplitst is, kunnen we per ruimte geen andere temperatuur instellen. Splitsing van het systeem is helaas niet mogelijk."
"In de gangen naar de woningen zitten verwarmingen met thermostaatkranen. De mensen die hier wonen hebben het vaak koud, dus zetten ze de thermostaten op maximaal. We hebben geprobeerd deze te “knijpen” of er knoppen op te zetten die mensen niet zelf kunnen instellen, maar op een of andere manier… gaan die dan steeds kapot en moet er weer een nieuwe op komen."
"De verlichting werkt met bewegingssensoren die aangaan als het donker is, maar soms ook als het buiten nog licht genoeg is. Dit zorgt ervoor dat de verlichting soms onnodig aanstaat. We hebben ook bewegingssensoren in de toiletten geïnstalleerd, maar deze werken niet altijd optimaal."Meer informatie over bewegingssensoren...
"Het platte dak links ligt op de ruimtes van de fysiotherapie. Rechts is het dak van de huisartsenpraktijk. Vroeger hadden we op beide daken een groen dak. Dat ziet er heel mooi uit. Op het dak van de huisartsen hebben we dat in 2023 moeten verwijderen, omdat het zorgde voor lekkages. Toen het er net op lag, was er geen probleem. Maar het groene dak is door de jaren heen dikker geworden. Bij veel regen hield het zoveel water vast dat het over de randen van het dak tussen de loodslabben door naar binnen liep. Dat zorgde voor lekkages. Sinds het groene dak weg is, zijn de lekkages opgelost. Het dak is nu bedekt met grind, waarop we zonnepanelen willen plaatsen."
"Het dak op de fysiotherapie heeft een iets andere constructie en het groene dak is daar minder dik gegroeid, dus daar zijn geen problemen."
"We willen op het platte dak van de begane grond zonnepanelen aanleggen. Daar passen ook ongeveer 40 panelen. We hebben een jaar of 8 geleden via de gemeente Rotterdam een adviseur gehad voor zonnepanelen op dit lage dak. Die raadde het toen af vanwege de schaduw van de hoogbouw op het lage dak. Daardoor zou het niet rendabel zijn. Dat advies hebben we toen gevolgd. Marjon van Stimular heeft recent nieuwe berekeningen gemaakt en die kwam met een heel ander verhaal. Inmiddels zijn er systemen die slimmer met schaduw omgaan en panelen kunnen anders worden gelegd. Het wordt nu wel rendabel. Dus daar zijn we nu offertes voor aan het regelen."Meer informatie over zonnepanelen...
"Ons gezondheidscentrum biedt veel zorgdiensten lokaal aan, waardoor patiënten minder hoeven te reizen. We hebben hier bijna dagelijks de mogelijkheid om röntgenfoto’s te maken. Er komen regelmatig specialisten zoals internisten, orthopeden en dermatologen langs voor consulten en echo-onderzoeken. Dit betekent dat patiënten niet naar andere steden hoeven te gaan voor deze zorg. Patiënten zijn tevreden hierover, want het bespaart tijd en moeite. Het openbaar vervoer naar omliggende steden is hier niet goed geregeld, zeker nu de pont richting Vlaardingen niet meer vaart. Ook staan er vaak files op de A15. Vooral voor oudere patiënten zonder eigen vervoer is het een groot voordeel dat veel consulten hier lokaal kunnen plaatsvinden. Maar ook het aantal reisbewegingen vermindert omdat alleen de specialist naar een andere stad moet reizen."
"Bij het beoordelen van het verwarmingssysteem kwam naar voren dat één cv-ketel verantwoordelijk was voor de vloerverwarming, het luchtgordijn en de luchtbehandelingskast. Omdat deze ketel vaak op lage temperaturen werkt, zou een hybride warmtepomp hier een efficiënte toevoeging zijn. Voordat zo’n stap gezet kan worden, is het belangrijk om eerst het gasverbruik goed in kaart te brengen. Daarom is een tussenmeter voor gas voorgesteld. Dit traject is in gang gezet."
"We hebben een elektricien gevraagd om uit te zoeken hoe alles is aangesloten voor we dingen vervangen. Dat bleek moeilijker dan gedacht. In een gebouw als dit is het lastig om te weten welke lamp op welke groep zit. Het heeft ons al best wat geld gekost om alleen al te weten hoe alles geregeld is. Ondanks dat het pand vrij recent gebouwd is, was dat lastig. Het begon al met het vinden van de documentatie. Er is hier van alles gesplitst voor de verschillende praktijken en apotheek. Alles heeft een eigen meter, maar wat hoort daar eigenlijk bij? En de lift, het luchtbehandelingssysteem en de verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes, waar horen die bij? Dat zijn dingen die veel elektra gebruiken. Dan is het goed om te weten bij welke meter dat hoort."
"Inmiddels zijn we zover dat de offertes binnen zijn en verbruiksmeters kunnen gaan laten installeren. We willen dat iedereen achter zijn eigen meter maatregelen neemt om te besparen."Marjon Olijdam - Stichting Stimular :
"Het energieverbruik van het gebouw was een uitdaging om te analyseren. Er waren meerdere energiemeters en verschillende huisnummers, waardoor niet direct duidelijk was welk verbruik bij welke ruimte hoorde. Daarom heb ik als advies gegeven om deze toewijzingen te toetsen. Daarnaast heb ik voorgesteld om een tussenmeter voor gas te plaatsen bij de vier cv-ketels op zolder, omdat de huidige verdeelsleutel niet logisch leek. Dit inzicht is cruciaal voor verdere verduurzaming: als je niet weet hoe het verbruik precies is verdeeld, kun je niet goed sturen op energiebesparing."Meer informatie over tussenmeters...
"De fysiotherapie, apotheek, huisartsen en andere gebruikers van het gezondheidscentrum hebben ieder hun eigen warmwatervoorziening. Deze elektrische oplossing is al vanaf de bouw geïnstalleerd. De boilers staan decentraal in het pand bij de ruimtes waarvoor ze bedoeld zijn."
"Bij de bouw van het pand was er rekening gehouden met een fysiotherapeut, maar die trok zich terug. Twee jaar later kwam er toch een fysiotherapeut, die ook een fitnessruimte heeft ingericht die 24/7 open is. Onze huisartsen hadden extra spreekkamers nodig, die aan die kant van het gebouw zijn bijgebouwd. Deze spreekkamers en fysioruimtes hebben airconditioning. Deze wordt gebruikt om te koelen en te verwarmen als dat nodig is."
"In onze apotheek hebben we een speciale inzamelbox geplaatst waar mensen hun ongebruikte, verlopen of overtollige medicatie kunnen inleveren. Het is belangrijk dat deze medicijnen niet in het gewone afval of in het riool terechtkomen. Er is al te veel vervuiling in ons rioolsysteem en oppervlaktewater, dus we willen verdere belasting van het milieu voorkomen. Patiënten kunnen hun medicatie veilig bij ons inleveren, waarna wij zorgen voor een verantwoorde verwerking ervan."Meer informatie over medicatie inzamelen...
"Ons inkoopsysteem houdt nauwkeurig bij wat ons maandelijkse medicijnverbruik is. We stemmen ons bestelsysteem hierop af om overvoorraad te vermijden. Dit doen we primair vanuit financieel oogpunt, maar het heeft als bijkomend voordeel dat we verspilling van medicatie tegengaan."
"In de apotheek hebben we regelmatig te maken met leveringsproblemen. Dit dwingt ons soms tot andere bestelkeuzes. Wanneer moeilijk verkrijgbare medicijnen tijdelijk wel beschikbaar zijn, bestellen we bewust meer dan direct nodig is. Zo kunnen we onze patiënten ook bij toekomstige leveringsproblemen blijven voorzien van hun benodigde medicatie. Deze strategie betekent wel dat we incidenteel met overschotten te maken hebben."
"In onze apotheek streven we naar een zo papierloos mogelijke werkwijze. We vermijden het printen van documenten waar mogelijk en maken optimaal gebruik van digitale alternatieven. Het papierafval dat desondanks ontstaat, zamelen we zorgvuldig in. Dit ingezamelde papier doneren we vervolgens aan een goed doel."Meer informatie over papierloos werken...
"Bij onze medicatieverstrekking houden we zorgvuldig rekening met de juiste dosering om verspilling te minimaliseren. Waar mogelijk passen we de hoeveelheid aan door kleinere eenheidsverpakkingen te verstrekken, zodat patiënten precies krijgen wat ze nodig hebben. Ons doel is te voorkomen dat patiënten met overtollige medicatie achterblijven. Bij vloeibare medicatie, zoals drankjes, is dit soms lastig omdat flesjes een vaste inhoud hebben. In die gevallen vragen we onze patiënten altijd om eventuele restanten bij ons terug te brengen voor een verantwoorde verwerking."Meer informatie over gepast verstrekken...
"In onze apotheek zijn we bewust bezig met het verminderen van ons energieverbruik. We bestrijden actief sluipverbruik door systematisch alle apparatuur volledig uit te schakelen aan het einde van de werkdag. Dit is een eenvoudige maar effectieve maatregel die bijdraagt aan zowel kosten-, als energiebesparing."
"Op de hoogbouw liggen 40 zonnepanelen. Die zijn niet echt economisch geplaatst. Zo ligt er bijvoorbeeld een deel in de schaduw van een luchtbehandelingskast. Een systeem met losse omvormers per paneel was er toen nog niet."
"Eind 2023 ben ik met de elektriciëns gaan kijken en wat blijkt: ze werken niet en de stekkers liggen los. Dat is zonde. Het zijn oudere panelen van 230 Wp. Niemand weet waarom ze niet meer werken of sinds wanneer."
"De panelen op dat dak zijn eigendom van de VvE die de vastgoed B.V. van de begane grond en de woningbouwvereniging samen vormen. Ik heb nu gevraagd om uit te zoeken of het systeem nog te repareren is. Zo niet, dan willen we nieuwe panelen laten plaatsen. Op dat dak kunnen er dan ongeveer 70 van een nieuwer type. Inmiddels zijn er 2 installatiebedrijven langs geweest en wachten we op offertes."Meer informatie over zonnepanelen...
"Rozenburg gaat binnen tien jaar van het aardgas af. Men heeft plannen voor een warmtenet. De details zijn nog niet precies bekend, maar de hele wijk zal overschakelen op deze nieuwe verwarmingsbron. Dit is een grote gemeentelijke actie om alles tegelijk te doen. Op het moment dat het zo ver is, kijken wij hoe we dit hier toe kunnen passen."
"Op het dak staat een centrale luchtbehandelingskast die alle functies op de begane grond bedient. Niemand wist echter precies hoe deze stond ingesteld. Daarom was het een belangrijk bespreekpunt met de installateur. Ik heb geadviseerd om dit vast te leggen en jaarlijks met de installateur te controleren of de instellingen nog passen bij de praktijk. Bij de fysiotherapie was de situatie nog onduidelijk, omdat zij extra ventilatie in de sportruimte hebben. Dit vraagt om nader onderzoek."
"Een van de onduidelijkheden was of zomernachtventilatie werd toegepast. Dit systeem gebruikt de luchtbehandelingskast om ’s nachts koele lucht in het gebouw te blazen, wat in de zomermaanden veel energie kan besparen. Omdat dit niet goed in beeld was, was mijn advies om uit te zoeken of en hoe dit ingezet kan worden. Vanuit energieverbruik is dit een efficiëntere manier om het gebouw te koelen dan actieve, elektrische koeling."Meer informatie over zomernachtventilatie...
"De afwatering van het pand loopt voornamelijk op eigen terrein af. We hebben overloopgoten die het water afvoeren naar de vijver achter het gebouw. Dit voorkomt dat het water direct in het riool terechtkomt en helpt bij het beheer van regenwater."
"De architect wilde dat het pand opgenomen werd in de omgeving. Daarom ligt er grond tegen de buitenkant van deze zijde van het pand. Daarachter ligt de vijver. Om wel daglicht in de spreekkamers te krijgen, zitten er koepels in de wand."