Popup is nog leeg
Sleep om rond te kijken
Lees meer over een oplossing
Ga naar een andere ruimte
Navigeer met het menu onderin
Lees meer over een oplossing
Ga naar een andere ruimte
Navigeer met het menu onderin
Kijk rond naar de duurzame maatregelen die Rutger in zijn hoekwoning uit 1929 heeft genomen!
"Vragen over hoeveel gas en elektriciteit bepaalde maatregelen hebben gescheeld, dat weet ik allemaal niet. Dat is zo moeilijk te meten omdat elk jaar weer anders is. Ik heb veel meer verschil in energieverbruik gezien door omstandigheden die veranderen, bijvoorbeeld kinderen die ouder worden of een baan waarbij je niet veel thuis bent. Dus er is hier niet echt een standaard gemiddeld verbruik waar dingen mee vergeleken kunnen worden."
"Gewoon doen! Als je het geld hebt dan kun je het beter in je huis stoppen dan op de bank zetten. En als je het geld niet hebt dan zijn er ongelofelijk veel mogelijkheden om tegen gunstige tarieven geld te lenen als het voor de verduurzaming van je huis is. Dus gewoon doen! En je voelt je gewoon beter als je dit soort maatregelen neemt, ook als het niet voor het geld of comfort is."
"In de houten kozijnen is dubbel glas aangebracht. Het glas is wel duur omdat ik besloten heb het glas-in-lood te behouden. Ik kon geen HR ++ glas omdat ik geen spouwmuur heb. Als je geen spouwmuur hebt en je neemt te goed geïsoleerd glas, dan wordt je muur kouder dan het glas en dan slaat het vocht uit je huis dat slaat op je muur. En dan krijg je vochtige muren met kans op rottende balken. In de keukenaanbouw zit wel driedubbel glas."
"De ramen zijn aan de binnenzijde voorzien van energiebesparende Luxaflex Duette® Shades zonwering."
"Dit soort Luxaflexen die hebben twee laagjes stof met wat lucht ertussen en die isoleren dus waanzinnig. Dat weet ook niemand, maar dit soort dingen neem je dus niet alleen omdat je het mooi vindt of omdat het weinig ruimte inneemt, maar het isoleert dus ook nog eens veel beter dan een gewoon gordijn."
"Dit is een heel moeilijk huis om te isoleren. Er zijn veel steens muren zonder spouw. En het is een beschermd stadsgezicht dus aan de buitenzijde kan ik niet isoleren. Als ik aan de binnenkant isoleer, dan komen de muren verder het huis in en heb ik een probleem met een aantal deuren die dan bijvoorbeeld niet meer open kunnen. Ik heb gekeken naar isolerend stucwerk, maar daar is nog maar 1 leverancier van en niet veel ervaringen. Dus daar wacht ik nog op."
"De kruipruimte is voorzien van TONZON isolatie bestaande uit bodemfolie op de bodem en thermoskussens tussen de balken."
"Volgens mij is iedereen het erover eens dat dit de beste manier is om je vloer te isoleren in plaats van glasvezel of glaswol dat mensen tegen hun balken aan plakken. Dat isoleert ook wel maar dit isoleert echt veel beter. Het is lastig om te zeggen hoeveel het nu precies bespaart, maar het levert wel meteen comfortverbertering op. Je voelt als je door de woonkamer loopt dat het warmer is."
"Achter alle radiatoren zit folie zodat de warmte die de radiatoren afgeven allemaal de kamer in gaat en niet de muur. Dat is een hele goedkope maatregel."
"In dit huis zitten nog de oude radiatoren waarmee het oorspronkelijk gebouwd is. Er is een hele tijd geweest dat mensen bij renovatie de radiatoren hebben vervangen, maar dit zijn hele goed radiatoren als we straks naar lage temperatuur verwarming of warmtenetten gaan. Dus je moet ze laten zitten."
"Momenteel is mijn cv-installatie niet optimaal ingesteld. Ik heb net een gesprek gehad met wat mensen die verstand hebben van waterzijdig inregelen. Dan kun je iedere radiator optimaal inregelen qua warmte die erdoorheen stroomt. Via Vogelwijk Energie(k) zijn we hier nu ook mee bezig."
"Ik heb heel slechte LED lampen omdat ik te vroeg begonnen ben. De LED lampen die je nu kunt kopen voor 7 euro zijn veel mooier, maar die van mij gaan maar niet kapot dus ik zit voorlopig vast aan die slechte, haha. Ik heb toen ook armaturen gekocht die echt voor LED gemaakt zijn."
"Het gordijn is by-far de meest besparende maatregel die ik in dit huis genomen heb. Een voordeur kun je niet goed isoleren, dat is onmogelijk. Dat is bij al dit soort huizen zo en daarom hebben ze een tochtportaal. Maar hier is dat vanwege de esthetiek weggehaald door een van de vorige bewoners. Je kunt dat natuurlijk terugplaatsen, maar ik heb hier gekozen voor een gordijn en dat heeft hetzelfde effect."
"Als het winter is is deze dicht en het comfort wat je daarmee realiseert is echt enorm. Dit wordt anders een soort trekgat. Zeker in tochtige huizen heeft dat een enorme invloed op het energieverbruik."
"Toen ik de zolder in gebruik genomen heb, dat was rond 2006, heb ik ook het dak geïsoleerd. Ik heb toen bij de bouwmarkt platen gehaald van zo’n 6 centimeter dik. Die heb ik tussen de balken aangebracht, zodat je toch de gezellige zolder behoudt. Veel mensen isoleren met glaswol en zetten gipsplaten tegen de balken aan en dan ben je de balken kwijt. Maar dat hoeft dus helemaal niet."
"Toen ik rond 2012 geleden de dakpannen moest vervangen, hoefde ik het dak dus niet meer vanaf de buitenkant te isoleren."
"Het groene dak is gemaakt van sedum tegels die op het bestaande platte dak zijn gelegd. Ik ben zelf heel blij met het groene dak. Dit wordt door het jaar heen prachtig geel, wit, groen en rood. Er komen veel bijen en vogels op af die dat leuk vinden. Het ligt er al 4 jaar en ik hoef er niets aan onderhoud aan te doen."
"Een groen dak neem je alleen voor de duurzaamheid. Waar er bij zonnepanelen en isolatie altijd gesproken wordt over terugverdientijd, is dat bij een groen dak niet van toepassing. Dat doe je omdat je het leuk vindt."
"Op het platte dak zie je ook 3 daglichtbuizen van Solatube liggen. Die hebben ooit een duurzaamheidsprijs gewonnen, omdat je in ruimtes daglicht kunt gebruiken in plaats van elektrisch licht. Het systeem is zo ontworpen dat je zelfs een bocht in de buis kunt maken om daglicht naar een ruimte te brengen die niet direct onder een dak ligt."
"Gewone koepels nemen een hoop ruimte in en zorgen vaak ook voor een warmteprobleem. Dus ik heb voor deze gekozen omdat ze wel het licht opleveren maar niet de warmte."
"Voor de hele Vogelwijk hebben we 4 containers, GFT, papier, PMD en rest. Het enige wat we niet hebben is glas, dat moeten we wegbrengen. Ik vind het schandalig, zoveel containers, dat kan geen structurele oplossing zijn. Maar ik geniet er wel van, haha. Ik doe al heel lang aan afvalscheiding maar hoef nu dus zelf minder weg te brengen. Het PMD is nog niet optimaal. Omdat het verpakkingsmateriaal zo licht is, waaien de containers regelmatig om. Dus of het een geslaagd experiment gaat worden weet ik nog niet."
"Toen ik dit terras aanlegde heb ik er een hele grote tank onder aan laten leggen waar 2000 liter regenwater in opgevangen kan worden. Uit die tank besproei ik de tuin of kan ik de auto wassen. Dit is nu alleen aangesloten op de buitenkraan, maar ik heb nog een keer een project om dat ook aan te sluiten op het toilet."
"Het water komt via 3 regenpijpen in de tank. Op de regenpijpen zit een filter. Als het water te vies is of als het vat vol is, dan gaat het water alsnog het riool in. Je hebt er daarnaast een kastje voor nodig waar alle in geïnstalleerd wordt."
"Zo’n watertank is van beton. Beton heeft een reinigende werking waardoor je geen algen krijgt. In grote zeeschepen zijn de watertanks daarom ook van beton."
"Dit is een voorbeeld van een maatregel die je niet terugverdient, dus een maatregel die je echt voor duurzaamheid neemt."
"In Nederland kun je voor regenwateropvang alleen regentonnen vinden. Een oplossing die ik heb is hier niet te krijgen terwijl het in Duitsland en België voor nieuwe huizen verplicht is. Dus als je dit in Nederland wilt dan moet je een aannemer uit Duitsland of België hierheen halen. Daar is het veel goedkoper en hebben ze veel betere technologie."
"Er liggen 12 zonnepanelen op het dak. Hoeveel wattpiek ze zijn dat weet ik echt niet meer. Het zijn zwarte monokristallijne panelen. Ik vind ze mooier, dat vind ik heel belangrijk. En ze leveren gemiddeld meer op omdat ze bij weinig licht toch nog wat opleveren. Dus dan is het wattpiek wel wat lager maar over de hele lijn leveren ze meer op. Dus dat was voor mij een makkelijke keuze."
"Er zijn mensen uit de wijk die oranje dakpannen hebben. Die vinden het om esthetische redenen niet mooi om donkere zonnepanelen te nemen. We zijn daarom met de wijk ook bezig met een Haags bedrijf, Exasun, die daarom terracotta kleurige panelen heeft gemaakt. Zodat dat minder detoneert op een oranje dak."
"Ik moest rond 2012 mijn dakpannen gaan vernieuwen. Ik vond dat een goed moment om ook zonnepanelen te nemen. Ik heb toen ook gekeken naar mogelijkheden om panelen in het dak te leggen en plaats van erop. Het installatiemateriaal was ontzettend duur en het schijnt dat panelen die op die manier geplaatst zijn ook minder opleveren. Omdat er geen ruimte achter zit, worden ze warmer. En als panelen warmer zijn, dan leveren ze minder op. Ik heb daarom niet voor die oplossing gekozen."
"De SMA Sunny Boy omvormer hangt in het trapgat op zolder. Dat is een standaard ding zonder toeters en bellen. Je kunt bijvoorbeeld wel de opbrengst aflezen."
"Ik heb een slimme meter. We hebben hier in de wijk geprobeerd zoveel mogelijk mensen al 5 jaar geleden een slimme meter te laten nemen omdat het heel belangrijk is. Als mensen vaker zien hoeveel gas en elektriciteit ze verbruiken dan worden ze geconfronteerd met hun eigen gedrag en gaan ze vanzelf meer energie besparen. Energieleveranciers als Greenchoice en Eneco zijn daar nu ook mee bezig."
"Ik heb een kastje van Plugwise die dat heel leuk doet. Dat sluit je met een draadje aan op je slimme meter en het internet en daarmee kan ik zelf op mijn app precies volgen wat het energieverbruik is en daar patronen uithalen, dingen van leren, vergelijken met anderen en met gemiddelden."