Popup is nog leeg
Lees meer over een oplossing
Ga naar een andere ruimte
Navigeer met het menu onderin
Kijk hoe Jeroen en Vera hun hoekherenhuis uit 1926 grondig hebben aangepakt!
“* Hoekherenhuis uit 1926”
“* 2 volwassenen en 2 kinderen”
Een inductie kookplaat verhit de pan snel, zonder dat de plaat zelf heet wordt. Dit gebeurt met een magnetisch veld. Daarom is een kookplaat met inductie erg veilig en handig wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen. Een ander voordeel is dat de inductieplaat energiezuinig is, omdat hij efficiënt gebruik maakt van de warmte. De warmte gaat direct naar de pan en daarom is er weinig warmteverlies. Een inductie kookplaat is de zuinigste manier om elektrisch te koken. Voor het koken op inductie heb je wel speciale inductiepannen nodig.
Om in de keuken snel over warm water water te beschikken, is in dit huishouden gekozen voor een kokend water kraan van Quooker. Hierdoor gaat er geen onnodig warm water verloren dat uit het vat op de eerste verdieping moet komen. Alleen de daadwerkelijk benodigde hoeveelheid kokend water wordt gebruikt en er wordt niet per ongeluk teveel water gekookt zoals in een waterkoker wel eens wil gebeuren. Mocht de boiler boven onverhoopt geen warm water meer bevatten, dan kan in de keuken toch warm water gebruikt worden.
Lees hier waarom deze Quooker maar weinig energie nodig heeft.
“Iedere dag produceren we per persoon zo’n anderhalve kilo afval. En ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen. Dat kan vaak heel simpel: neem bijvoorbeeld je eigen waterflesje of koffiebeker mee voor onderweg. Onverpakte groente en fruit kun je in een zelf meegebracht netje afwegen en afrekenen. Dit scheelt per aanschaf een plastic zakje.”
Lees hier meer tips van Milieu Centraal over het verminderen van afval. Bij het Meldpunt Verpakkingen kun je terecht met vragen en ideeën over verpakkingen en milieu.
Een muur isoleren houdt de warmte binnen en kou en geluid buiten. Een buitenmuur isoleren gaat meestal door middel van spouwmuurisolatie. De spouw wordt dan gevuld met glaswolvlokken of piepschuimkorrels. Omdat deze woning geen spouwmuren heeft maar een enkelsteens buitenmuur, is gekozen voor isolatie aan de binnenzijde met een voorzetwand.
De ruimte tussen de muur en de voorzetwand kan gevuld worden met een zo dik mogelijke laag glas- of steenwol. Hoe dikker de isolatie, hoe beter de isolatiewaarde en dus energiebesparing. Het nadeel van een voorzetwand is dat deze aan de binnenkant van het huis komt en dus de woonoppervlakte kleiner maakt. Ook komen muren verder naar voren waardoor bijvoorbeeld bij raamkozijnen diepere vensterbanken nodig zijn.
In deze woning is gekozen voor triple glas. Dit bevat drie glaslagen en twee luchtlagen en laat alleen licht door. Twee lagen glas zijn al voldoende voor warmteisolatie, de derde laag is in dit huis vooral bestemd voor geluidsisolatie. Op sommige plaatsen is ervoor gekozen dit in combinatie met glas-in-lood te plaatsen, zodat het huis een authentieke uitstraling krijgt zonder dat dit ten koste gaat van de energiezuinigheid.
Een zonnepaneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie. De panelen zijn zo geplaatst op dit dak ze vanaf de voorzijde van dit monumentale pand niet zichtbaar zijn.
In verband met schaduwwerking is bij dit dak gekozen voor een systeem met micro-omvormers (Enphase). Een set van 9 zonnepanelen wekt zo’n 2250 kWh op. Uitgaande van een elektraprijs van € 0,22 levert dit een jaarlijkse besparing op van € 495,-
Deze energiebesparde oplossing is tot stand gekomen in samenwerking met verduurzamingsbedrijf Energy Guards.
Een hybride warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Het is een duurzaam alternatief voor een combiketel op gas. De warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijg je veel warmte. En als die stroom van de zon of de wind komt, is je verwarming heel duurzaam.
Een warmtepomp kan in een bestaande woning geplaatst worden zonder dat er grote aanpassingen aan de infrastructuur in en om het huis nodig zijn. Aan de buitenzijde wordt een unit geplaats en aan de binnenzijde een inverter die ongeveer hetzelfde formaat heeft als een gasgestookte CV-ketel.
Deze energiebesparde oplossing is tot stand gekomen in samenwerking met verduurzamingsbedrijf Energy Guards.
Op het dak van deze woning liggen twee zonnecollectoren die in combinatie met de warmtepomp in dit huis zorgen voor de verwarming en warme water. Een zonnecollector is een apparaat dat zonlicht omzet in warmte. Mocht de opbrengst van de zonnecollectoren niet toereikend zijn, bijvoorbeeld op een bewolkte winterdag, dan genereert de warmtepomp extra capaciteit.
Dakisolatie kan een flinke energiebesparende maatregel zijn. Aangezien warmte stijgt, kan er maar liefst 25% van de warmte verloren gaan wanneer er geen dakisolatie geplaatst is. Bij deze woning is gekozen voor dakisolatie langs de binnenzijde, waarbij de isolatie tussen de kepers is geplaatst. Dit is vervolgens afgewerkt met gipsplaten waardoor er van de isolatie niets meer zichtbaar is.
Vooral minerale wollen zoals rots- en steenwol worden vaak voor deze isolatiewijze gebruikt, maar ook isolatieplaten zijn mogelijk. Er zijn milieuvriendelijke materialen die als dakisolatie gebruikt kunnen worden, zoals schapenwol, houtwol papiervlokken (cellulose) of hennep.
Deze energiezuinige radiator heeft een kleinere waterinhoud (-90%) dan een traditionele radiator. Hierdoor bereikt hij sneller zijn volle vermogen, warmt sneller op en blijft dezelfde warmte afgeven. Zodra de temperatuur binnen optimaal is - doordat de zon bijvoorbeeld schijnt of omdat de oven aanstaat - stopt de radiator meteen. De radiatoren die in deze woning gekozen zijn, zijn wel dikker dan de traditionele radiatoren, waardoor ze verder van de muur afkomen.
Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 85% minder elektriciteit gebruiken. Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Als het daarnaast lukt om daglicht optimaal te benutten, heb je minder verlichting nodig in huis.
Gebruik de keuzehulp van Milieu Centraal en ontdek in 5 stappen welke ledlamp past én het gewenste licht geeft.
Net als in ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens wordt in deze badkamer een waterbesparende douchekop gebruikt. Deze geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop. Als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent!
Bijna 20 procent van het gasverbruik van een gasgestookt huishouden gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. In dit artikel van Milieucentraal kun je tips vinden om hierbij energie te besparen.
In dit gezin met twee kleine kinderen is bewust gekozen voor een badkamer met bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost drie keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten, maar een bad geeft ook een bepaald comfort. In dit huishouden wordt het warme water geleverd via een zonneboiler. Op het dak liggen twee zonnecollectoren. Als deze in de winter niet voor voldoende warm water zorgen, wordt dit aangevuld door de eveneens geinstalleerde warmtepomp. De capaciteit van de boiler is voldoende om naast het bad ook nog een aantal douchebeurten van warm water te voorzien.
De badkamer is voorzien van vloerverwarming. Deze is ingeregeld volgens een timer waardoor hij per dag maar op 2 momenten kort aan staat. Dit zorgt ervoor dat er weinig energie verbruikt wordt en de badkamer en vloer toch lekker warm zijn op het moment dat iemand van de badkamer gebruik maakt.
Deze handdoekradiator wordt in dit huishouden alleen gebruikt voor het opwarmen van handdoeken. Hij wordt daarom dagelijks maar kort gebruikt. De verwarming van de badkamer wordt geregeld door vloerverwarming op een thermostaat met timer, waardoor de vloer ook comfortabel warm aanvoelt.
Deze warmtepompboiler is speciaal voor warmtepompen die in combinatie met andere systemen gebruikt worden. In dit huishouden zorgen twee zonnecollectoren en de warmtepomp samen voor de verwarming en warm water. De opgewekte warmte wordt in deze boiler opgeslagen in buiswarmtewisselaars die vervolgens de inhoud van de boiler kunnen verwarmen.
De benodigde capacieteit van de boiler verschilt per woning. In dit huishouden is gekozen voor een opslag van 300 liter water. Zo kunnen de kinderen in bad en kunnen er daarnaast nog 4 mensen douchen alvorens het warme water op is. Omdat dit huis aardgasvrij is, kan er niet snel warm water worden gegenereerd als de boiler leeg is. Daarom is het belangrijk de benodigde hoeveelheid water goed uit te (laten) rekenen voordat de keuze voor de boiler gemaakt wordt.
Dit is de binnenunit van de warmtepomp, voorzien van een extra boilervat. De warmtepomp is volledig elektrisch.
De warmtepomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om de woning of het tapwater te verwarmen. Dit kan de warmtepomp met een hoog rendement doen, waardoor er per jaar flink bespaard kan worden op de energierekening. In tegenstelling tot een aardgasketel kan de warmtepomp in de zomer ook optioneel koelen om de woning koel te houden.